Vang de Watermonsters | Wat kan ik zelf doen voor waterkwaliteit?

Wat kan ik zelf doen voor waterkwaliteit?

Schoon water is de bron van gezond leven. Ook in en rondom je huis kan je bijdragen aan waterkwaliteit.

Vergroen je tuin. Haal de tegels zoveel mogelijk uit de tuin. Het regenwater kan dan in de grond wegzakken. En koppel het hemelwater af van het riool door een regenton aan de regenpijp te koppelen. Als de tuin water nodig heeft, kan je het verzamelde regenwater gebruiken om de planten water te geven.

Spoel geen restjes eten, medicijnen, frituurvet of verf door de gootsteen toilet. Voedselrestjes, olie en vet, verf, chemische schoonmaakmiddelen of vochtige toiletdoekjes. Na een flinke hoosbui kunnen deze door "overstort" van het riool in het oppervlaktewater terechtkomen. Vet, olie en toiletdoekjes verstoppen het riool. Verf, medicijnen en schoonmaakmiddelen zijn heel slecht voor de natuur.

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen in je tuin of op het balkon. Deze stoffen komen uiteindelijk via het regenwater in het oppervlaktewater terecht. Bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor de waterkwaliteit en hebben een negatief effect op planten en dieren.

Wees zuinig met water. Schoon drinkwater is een kostbare bron. Ga hier zo zuinig mogelijk mee om. Douche bijvoorbeeld korter en gebruik een waterbesparende douchekop . Gebruik de bespaarknop bij het toilet en draai de wasmachine alleen met een volle lading.

Maak een bewuste keuze in de supermarkt. Koop producten die duurzamer zijn verbouwd en kies voor plantaardige producten. Drink kraanwater in plaats van flessenwater en vul je waterfles onder de kraan. Vervang vlees vaker door bijvoorbeeld peulvruchten. De hoeveelheid zoet water die nodig is voor de productie van voedsel (de zogeheten watervoetafdruk) is voor dierlijke eiwitten namelijk dertig tot veertig keer hoger dan voor een net zo lekker en voedzaam plantaardig alternatief.

Doe volgend jaar weer mee aan het Vang de watermonsters. Komend jaar wordt het onderzoek herhaald, maar dan met nog meer burgeronderzoekers en nog meer locaties, zo verwachten Natuur & Milieu, de Waterschappen en ASN Bank. De organisaties willen daarvoor samenwerken met nog meer waterschappen, de provincies en het Rijk. Als jij opnieuw meedoet, kunnen we op nog meer plekken in Nederland de waterkwaliteit in beeld brengen.

Sproei de tuin liever 1 keer per week een langere tijd dan dagelijks kort. Het is veel beter om in één keer veel water te geven dan elke dag een beetje. Planten kunnen zo beter tegen droogte. Met een regenton kun je in natte perioden water verzamelen om te gebruiken tijdens droge tijden. De beste tijd om je tuin water te geven is als de zon laag staat; in de vroege ochtend of aan het begin van de avond.